wat is microvezel

Een microvezel is altijd opgebouwd uit twee polymeren, samengebracht in de draad. De polymeren die worden toegepast, zijn polyester en polyamide (nylon). Van deze vezels worden de doeken gemaakt. Dit kan weer op verschillende manieren gebeuren; zo zijn er gebreide microvezeldoeken (Wonder-, Ramen-, Stof- en Brillendoek), geweven microvezeldoeken (Dweil, Grofvuildoek, Vaatdoek en Vloerwisserovertrek) en een non-woven microvezeldoek (Allesdoek).

Het vezelmateriaal van de gebreide- en geweven microvezeldoeken wordt na fabricage gesplitst, de non-woven microvezeldoek daarentegen worden tijdens fabricage gesplitst. De twee polymeren (polyester en polyamide) worden daarbij van elkaar gescheiden, waardoor de vezel uiteen valt.

Bij goed gesplitste vezels, zoals die van Betsy’s microvezeldoeken, zijn de driehoekige segmenten geheel uit de kern verwijderd. De overgebleven segmenten zijn de eigenlijke microvezels en zorgen voor het grote reinigende vermogen.

————————————————————
Voordelen Microvezel:

– Minder kracht nodig, reinigt ook goed bij een lage wrijfdruk.
– Geen schoonmaakmiddelen nodig.
– Milieuvriendelijk en duurzaam in gebruik.
– Maakt streeploos schoon.
– Ook droog te gebruiken voor het afnemen van stof.
– Kan 4-maal zijn eigen gewicht aan vocht opnemen.
– Tot 90 graden uitwasbaar (geen wasverzachter!!)

————————————————————
NRC 29-06-2004 , Rob Biersma, Microvezeldoekje

Geleidelijk aan verdwijnen de klassieke schoonmaakmiddelen van de supermarktschappen. Soda, zeep, ammoniak en spiritus worden vervangen door een scala van merkgebonden spuitbussen, sprays, schuimen, toilet-, tegel-, multi- en allesreinigers. Het ziet er naar uit dat de doodsteek voor de klassieke schoonmaakmiddelen toegebracht gaat worden door het microvezeldoekje, het wonderdoekje dat gladde oppervlakken kan reinigen zonder schoonmaakmiddel. Dit doekje is in de professionele schoonmaakbranche al ver opgerukt. In de vakbladen wordt gerept van 50 procent tijdsbesparing.

Een vuil oppervlak zoals een vies raam of een vieze deurpost bestaat uit een uiterst dun vettig laagje waarop zich fijne stofdeeltjes hebben afgezet. Het zijn vooral de stofdeeltjes die je ziet. Maar voor het schoonmaken is het van belang om het vet te verwijderen.

Vloeibare schoonmaakmiddelen bestaan dan ook altijd uit vetoplossers zoals zepen, alcoholen en ammoniak. Met een schoonmaakdoek gedrenkt in een sopje neem je het vet weg. Voor een deurpost kan het hierbij blijven, maar bij een ruit niet: hoe schoon het sopje ook is, je blijft altijd de zeepresten zien. Ook naspoelen met schoon water helpt niet: je ziet dan de opgedroogde druppels – in drinkwater zijn altijd wat zouten opgelost. Naspoelen met gedestilleerd of gedemineraliseerd water is een oplossing, maar in de praktijk zit er niets anders op dan de druppels weg te zemen of te wissen, het liefst met water waarin een scheutje spiritus zit om het water te `ontspannen’. In tegenstelling tot zeep verdampt spiritus.

Schoonmaken met een microvezeldoekje heeft niets met deze huishoudchemie te maken. De chemie van het schoonmaken zit in het doekje zelf. Microvezeldoekjes bestaan uit een weefsel van polyester en nylon, waarin het weefsel extreem fijn versponnen is. Dat is aan de buitenkant niet te zien en zelfs niet onder een vergrootglas. Alleen onder een microscoop is zichtbaar dat een draad bestaat uit scherpe polyesterdeeltjes en kwastachtige nylondraden. Deze uiterst fijne draden vormen samen een zeer groot oppervlak, veel groter dan het oppervlak van een katoenen doek. Hoe groter het oppervlak, hoe meer vuil ermee geabsorbeerd kan worden. Dat is het eerste deel van het geheim achter deze wonderdoekjes.

Maar er is meer aan de hand. Microvezeldraden bestaan uit een kern van lipofiel nylon, dat wil zeggen nylon dat graag vetten vasthoudt. Daaromheen zitten scherpe, raspende polyestervezels die juist eerder water vasthouden. Schoonmaken met een microvezeldoekje is dan ook niets anders dan het vet losraspen met de polyestervezels, waarna deze vetdeeltjes worden gebonden door de nylonvezels. Het doet een beetje denken aan een schuursponsje, maar dan op microniveau.

In de praktijk is `klamvochtig’ schoonmaken het effectiefst, maar licht verontreinigde oppervlakken zijn ook met een droog microvezeldoekje schoon te maken. Uitspoelen van een microvezeldoekje heeft niet zoveel zin: het vet blijft toch in het weefsel zitten. Een vervuilde microvezeldoek krijg je alleen schoon in de was, het liefst op 60 graden. Gebruik geen wasverzachter. Die blijkt in het doekje te gaan zitten, waardoor de werkzaamheid sterk achteruitgaat.

Een microvezeldoekje is iets duurder dan een gewone katoenen schoonmaakdoek, maar je hebt geen schoonmaakmiddel meer nodig. En schoonmaken gaat een stuk sneller. In de jaren ’90 werden de eerste microvezeldoekjes als `wonderdoekjes’ aan de man gebracht in `house party’s’ zoals voor tupperware. Nu de prijs daalt – ze worden al aangeboden voor onder de 2 euro – winnen ze snel aan populariteit. Binnenkort is de microvezeldoek synoniem met schoonmaakdoek.

————————————————————

Microvezel in het huishouden

Tegenwoordig worden we overspoeld met tv-programma’s waarbij de grote schoonmaak centraal staat. Heel vaak haalt men zogenaamde wonderdoekjes boven waarbij detergenten overbodig zijn. Eigenlijk gaat het dan over microvezeldoeken die een unieke structuur hebben waardoor je sneller en gemakkelijker poetst.

Voordelen van microvezel in het huishouden
De schoonmaakindustrie heeft handig gebruik gemaakt van microvezels en ontwikkelde een hele poetslijn. De eerste fabrikant kwam uit Zweden en maakte in het begin van de nineties gebruik van de ontdekking van microvezel in de jaren tachtig. Het was ettelijke jaren wachten voor het product een succes werd, maar nu is het gebruik van microvezeldoeken in het huishouden bijna niet meer weg te denken.

In de keuken of de badkamer zijn de doekjes namelijk veel handiger dan gewone katoenen doeken, zowel droog als nat. Zo kunnen ze met hun fijne structuur en scherpere hoeken – wigvormige polyestervezels i.p.v. ronde vezels – veel beter doordringen in de poriën van het oppervlak dat je wil poetsen. Ronde vezels gaan er wel overheen, maar microvezels nemen het vuil ook echt op. Ze trekken als het ware de vuildeeltjes omhoog door de capillaire werking van het water, i.e. vloeistof in een nauwe ruimte kruipt langs de wanden omhoog. Vergelijk het met een rietje in een glas drank, waarin het vloeistofpeil hoger is dan in het glas zelf.

Daarnaast bevatten microvezels een goed oplosbaar polymeer, lyofiel genaamd. Olie en vet hechten zich daardoor rechtstreeks aan de vezels.

Verder zijn de vochtdruppels die achterblijven na het poetsen, veel kleiner waardoor ze sneller verdampen. Je hebt dan ook minder last van streepvorming.

Als je de doek niet bevochtigt, wordt de doek elektrisch geladen door de wrijving over het te poetsen oppervlak. Je krijgt dan een positief geladen doek die alle stofdeeltjes spontaan naar zich toetrekt.

Microvezel, geen dure keuze

Schoonmaakproducten zijn best duur, zeker als je kiest voor wegwerpproducten zoals vochtige poetsdoekjes. Microvezel is daarentegeneen een budgetvriendelijke keuze. Met een microvezeldoek bespaar je op detergenten én op doekjes op zich. Na gebruik kan je een microvezeldoek namelijk in het wasmachine stoppen; in de droogkas mag het doekje echter niet omdat het dan een deel van zijn werking zou verliezen.

Microvezel en het milieu

Spullen gemaakt van microvezel zijn redelijk milieuvriendelijk. De voordelen winnen het van de nadelen tegenover het leefmilieu.

Microvezels worden gemaakt van synthetische vezels zoals polyester en nylon, die op hun beurt vervaardigd worden met petrochemicaliën. Dat betekent dat de wonderdoekjes niet biologisch afbreekbaar zijn en dat ze niet gemaakt worden van herwinbare energie. Anderzijds staat daar tegenover dat men bij de productie van katoen en andere hernieuwbare vezelbronnen ook petroleum en afgeleiden nodig heeft via meststoffen, pesticiden, transport en productie. Dus in dat opzicht kan je besluiten dat microvezel niet beter of slechter is voor het milieu dan de klassieke poetsdoeken van katoen.

Wel kan je stellen dat je geen schoonmaakmiddelen meer nodig hebt bij het gebruik van microvezel, want de vezels klaren het hele karwei op zich. Dat is natuurlijk wel beter voor het milieu. Anders dan al die reclameboodschappen waarin we uitgedaagd worden om product x of y los te laten op de meest vuile plekken in huis, maken microvezels wel hun belofte waar. Niet alleen verse, maar ook aangekoekte eetresten verwijder je zonder ook maar een druppel detergent te gebruiken. Soms moet je er wel wat kracht op uitoefenen, maar dan nog is het resultaat opvallend proper. Ze verslaan met gemak de klassieke vaatdoeken of wegwerpbare reinigingsdoekjes die het milieu sterk belasten.

Opgelet voor beschadigingen

Let op met het gebruik van microvezel op gevoelige oppervlakken. Door de eigenschappen van microvezel houdt het stof en vaste deeltjes vast tussen de vezels. Als je een tv of voorwerpen met speciale coatings afveegt met een niet meer zo propere microvezeldoek, kunnen de achtergebleven stukjes vuil voor krassen zorgen.

Daarom is het belangrijk dat je een microvezeldoek na gebruik goed wast en daarbij de wasinstructies volgt. Zo niet zal de werking van de microvezels verminderen, wat tot beschadigingen kan leiden. Microvezel met de hand wassen volstaat niet om al het vuil eruit te krijgen!

Welke microvezeldoek je je aanschaft, hangt af van het vooropgestelde gebruik. Wil je er bijvoorbeeld je afwas mee afdrogen, dan kies je best een groot formaat microvezeldoek in de vorm van een microvezelkeukenhanddoek. Ga je er voornamelijk tafel, aanrecht e.d. mee schoonmaken, dan volstaat een standaard exemplaar. Wil je er ook de vloer mee kunnen dweilen, kies dan een microvezeldweil, deze zijn een stuk groter en dikker.

Ook al kan je microvezeldoeken in de wasmachine wassen, toch houd je best dezelfde doeken aan voor bepaalde ruimtes. Kies bijvoorbeeld een blauw doekje voor de badkamer en zorg daarnaast voor een rode doek voor de vuile karweitjes zoals het poetsen van het toilet. In de keuken gebruik je ten slotte nog een geel doekje bijvoorbeeld.

0
    0
    Mijn winkelwagen
    Je bent 40.00 verwijderd van gratis verzending.
    Uw winkelwagen is leegDoorgaan met winkelen
      Calculate Shipping
      Gebruik kortingscode